Başarısızlık Hikayesi:Blockbuster

Şimdiye kadar bu Blog'da iş dünyası ve özel yaşantımıza ışık tutan etkileyici 'Başarı Hikayeleri'ne yer vermeye çalıştım. Ancak bu sefer konu nasıl başarısız olunuru anlatan Blockbuster isimli bir şirkete ait 'Başarısızlık Hikayesi'.

Blockbuster 1985 yılında David Cook tarafından Dallas’ta kurulan DVD film kiralama şirketi. Şirket 25 yılda, başta Amerika olmak üzere toplam 29 ülkede, 5000’i aşkın video kiralama dükkanı açtı. Amerika’da ve diğer 17 ülkede örümcek ağı gibi yayılan şirket, 2010’un Eylül ayında iflas ettiğini açıkladı.
Şirket’in CEO’su James Keyes yaptığı son açıklamasında, nakit borçlarının olduğunu ve şirketin iş modelinde yeni düzenlemeler yapacaklarını belirtti.
Blockbuster, başta Amerika olmak üzere bir çok ülkede DVD kiralama dükkanı açtı. İnsanlar şehir merkezindeki film kiralama dükkanlarına giderek, dilediği DVD’yi kiralayıp evlerine dönüyorlardı. Ertesi gün yine aynı yolu giderek, kiraladıkları filmi geri iade ediyorlardı. Eğer bir aksilik çıkarsa ve filmi geri götüremezlerse gecikme cezasını ödemek zorunda kalıyorlardı. Blockbuster teknolojiyi ve yenilikleri sadece kiraladığı ürünlerde takip ediyordu.

25 yıl önce kaset kiralamaya başlayan şirket, ardından CD ve daha sonra DVD formatındaki filmleri kiralamaya başladılar. Geçtiğimiz yıllarda internet üzerinden sipariş vermeye başlayan şirket, daha önceki yıllarda o kadar agresif şekilde büyüdü ki hem binlerce dükkan hem de internet üzerinden hizmet vermeyi başarıyla sürdüremedi.

Pazarlama ve ekonomi uzmanlarına göre şirket, güçlü rakiplerine daha fazla dayanamadı ve iflasın eşiğine geldi. Burada ‘güçlü’ olarak tanımlanan şey rakiplerinin sahip oldukları yatırım miktarı değil, yeni çağa uygun olarak hizmet vermeleriydi.

Bu rakiplerden en kuvvetlisi Netflix olarak gösteriliyor. Netflix’in internet sitesi üzerinden dilediğiniz filmi anında izleyebilir yada evinize posta yoluyla film siparişi verebilirsiniz. Diğer bir rakip olan Redbox, yaklaşık 22.000 film kiralama makineleriyle bütün Amerika’ya yayılmış durumda. Redbox’ın dokunmatik ekranlı film kiralama makineleri, süpermarketlerde, eczanelerde, benzin istasyonlarında ve alışveriş merkezlerinde 1 dolara film kiralama hizmeti sunuyor.

Blockbuster’ın rakipleri arasında iş modeli kadar fiyat farkı da dikkat çekiyor. Mesela Blockbuster’dan kiralayacağınız bir DVD’ye ortalama 5 dolar veriyorken, Netflix’ten aylık 8 dolara sınırsız film paketi ya da Redbox’ın hemen hemen her yerde bulunan kiosklarindan 1 dolara film kiralayabiliyorsunuz.

Daha fazlası ve Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan'ın konuyla ilgili yorumları için

Kaynak :webrazzi.com

Yorumlar

Adsız dedi ki…
"Bay Lee Ben (Kredi Görevlisi) ile tanıştırıldığımda, pazara ilk kez ev alıcısı olarak giriyordum. İhtiyaçlarım biraz farklıydı ve bana ön onay mektubumu göndermeden önce birçok sorum vardı , bunun ne anlama geldiği ve nelerin değişebileceği hakkında benimle konuşmak için aradı. Kendisini hemen hemen her saatte e-posta ve kısa mesaj yoluyla bana sundu, çok duyarlı ve bilgiliydi. O da çok açık sözlü, kapanış zamanı ve diğer ayrıntılar açısından beklentilerimin ne olduğunu ona açıkladım. Bu beklentileri karşılayacağını söyledi ama onları aştı. O kadar çabuk kapattım ki emlakçım ve satıcı elbette bu konuda heyecanlandı. Ancak bir alıcı olarak, süreçte kısa ve öz bir şekilde yürümekten memnun oldum. Ön onaydan kapanışa kadar yolculuk o kadar kusursuzdu ve kendimi şanslı sayıyorum çünkü internet hakkında korku hikayeleri duydum. Herhangi bir pazarda kredi arayan herkese bir kredi memuru Ben Lee iletişim e-postası: 247officedept@gmail.com & Whatsapp Numarası: + 1-989-394-3740 öneririm. Her şey elektronik olarak amaca uygun ve güvenli bir şekilde ele alındı ​​:) ”

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük İskender'in Son Üç Arzusu

Kaplumbağa İle Tavşan'ın Hikayesi!

Patron, Yönetici ve Lider Arasındaki Fark..