Kötü Asker Yoktur, Sadece Kötü Komutan Vardır

"Liderliğin gerçek testi, adamlarının senin arkandan gelip gelmediği değil, mağlubiyette ve sıkındıta yanında olup olmadığıdır. Senin dürüst olduğuna ve onları gerçekten düşündüğüne inanmadıkları sürece de bunu yapmayacaklardır".

"Bir zamanlar bir savaşta yeterince iyi performans sergilemeyen bir tabur askerim oldu. Neden böyle olduğunu görmeye gittim. Bu adamları balta girmemiş bir ormanda aç ve susuz, pislik içinde, sinirli, bazılarını yaralı, üzüntü içinde, oturmuş hiçbirşey yapmazken buldum. Subaylarını, onlara komuta eden herhangi birini aradım ama ortada böyle biri yoktu. Birçalılığın çevresinden dolandığımda taburun neden yenik düştüğünü fark ettim. Adamlar açken, subaylar bir ağacın altında oturmuş yemek yiyorlardı. Bu subaylar kendilerinden önce adamlarının ihtiyaçlarını düşünmesi gerektiğine dair askerlik geleneğini unutmuşlardı. onlara bunu hatırlatmak mecburiyetinde kaldım".

"Umarım daima iyi liderliğe nüfus eden dürüstlük ve cömertlik kavramlarını bir daha asla unutmamışlardır. Bu niteliklere karşılık vermeyecek adam yoktur".

General William Slim (1957)
Askerleri arasında 'Bill Amca' olarak sevgiyle anılmaktaydı. Slim, İkinci Dünya savaşının dikkat çekici başarılı liderlerinden biriydi. 


General William Slim "Bozgundan Zafere" isimli kitabında, Askerlerinin moralini yüksek tutmanın faydaları, kazandırdıkları, ruh halinin zafere etkileri, sürekli başarı için motivasyonun önemi ve bazı manevi-entellektüel temellerin gerekliliğinden bahsetmektedir.

Slim, emekli olduktan sonra Ingiliz İşadamlarına birçok konferans verdi. Bu konferanslarından birinde: "Dostlarımızı etkilemek ve düşmanlarımızı şaşırtmak için, manevi, entellektüel ve maddesel olmak üzere, moral ve motivasyonun üç ana temeli üzerinde durduk. Bu yöntemle adamlarımız için savaşma ruhuna ve hem kendilerine hem de liderlerine güvene dönüştürdük" dedi.

General William Slim'in Bozgundan Zafere kitabından :

Maneviyat

  • Ortada yüce ve asil bir amaç olmalı.
  • Bu amaca ulaşmak hayati olmalı.
  • Elde etme yöntemleri aktif olmalı.
  • Kişi, ne olduğunu ve ne yaptığını, bu hedefe giden yolda doğrudan etkisi olduğunu hissetmeli.


Entellektüel

  • Bu amaca ulaşılabileceğine, imkansız olmadığına ikna olmalı.
  • Dahil olduğu ve aynı amaç için çabalayan topluluğun yeterli olduğunu o da görebilmeli
  • Liderine güveni tam olmalı ve ne tür zorluklarla ya da tehlikelerle karşılaşırsa karşılassın hayatının hiçe sayılmayacağını bilmeli.


Maddesel

  • Komutanlarından ve ordudan dürüst bir muamele göreceğini hissetmeli.
  • Bu görev için mümkün olan en iyi silahların ve ekipmanın temin edileceğinden emin olmalı.
  • Yaşama ve çalışma koşulları olabildiğince iyileştirilmeli.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük İskender'in Son Üç Arzusu

Kaplumbağa İle Tavşan'ın Hikayesi!

Patron, Yönetici ve Lider Arasındaki Fark..