Sıfırdan, Milyar Dolara


Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. Satınalma öncesinde, gerek yakaladığı büyüme hızı, gerek planladıkları ve uyguladıkları yatırım süreci, gerekse oluşturdukları değerle internet dünyasının ilgi gören siteleri arasındaydı.. Herkesin yakından bildiği ve fotoğraf paylaşmak için sıkça kullandığı Instagram’dan bahsediyorum.. 

Dahi çocuk Kevin Systrom
Kevin Systrom Instagram’ın Kurucu & CEO olup, Instagram projesinden önce, ilk iş deneyimini stajyer olarak çalıştığı Odeo’da elde etti. İlk iş deneyimini takiben, Kevin Systrom Google’da işbaşı yaptı ve 2 yıl boyunca Gmail ve Google Reader ile ilgili projelerde çalıştı  ve en son olarak da Google’da Kurumsal Gelişim departmanında çalıştı.
Daha 2010 yılının başlarında henüz daha instagram’ın hayali bile yokken, Kevin Systrom Burbn isimli lokasyon tabanlı bir HTML5 mobil uygulama hayata geçirmişti. Foursquare‘ın yükselişe geçtiği bu süreçte, buna  bağlı olarak haliyle Burbn’ın “check-in” özelliği yeterli ilgi görmemişti. Ama ilginç  bir şekilde kullanıcılar fotoğraf paylaşıyorlardı.
Zaten fotoğrafa ilgisi oldukça fazla olan Kevin Systrom ortağı olan Mike Krieger ile beraber  aldığı bir karar ile Burbn rafa kaldırıldı ve şirket instagram’a dönüştü. Böylece bugün bildiğimiz ve Burbn’dan dönüştürülen instagram Ekim 2010′da piyasaya sunuldu. 

Şirkete ilk yatırım yapanlar..
Instagram’ın ilk yatırımı daha sunulan servis  instagram bile değilken yani Burbn’ken, Andreessen Horowitz ve Baseline Ventures ortaklığından Mart 2010′da gelmişti. Bu yatırımın miktarı sadece 500 bin dolardı. Ardından Şubat 2011′de aralarında Jack Dorsey’nin de bulunduğu bir yatırımcı grubu tarafından şirkete 7 milyon dolar yatırım yapıldı.
Bir süre sonra, şirketin yönetim kuruluna yatırıma da dahil olmuş olan Benchmark Capital’den Facebook’un bir dönem ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı olan Matt Cohler dahil oldu. Matt Cohler Facebook’un 7 numaralı çalışanıydı ve daha önce daha önce Linkedin’de başkan yardımcısı ve genel müdür olarak görev almıştı.
Kısaca, Instagram 1 milyar dolara satın alınana kadar toplam 57,5 milyon dolar yatırım almıştı. Bununla birlikte bir ilginç gelişme meydana geldi, o da  1 milyar dolara Facebook tarafından satın alınmadan çok kısa bir süre önce Sequoia Capital, Benchmark Capital, Greylock Capital gibi şirketlerin sağladığı bir fonla 50 milyon dolarlık bir tur daha tamamlamıştı. Şirketin bu yatırım turundaki değerlemesi 500 milyon dolardı. Şanslı yatırımcılar birkaç günde yatırımlarını ikiye katladılar..
Instagram’ın piyasa değerinin bir günde bir milyar dolara çıkması, teknoloji dünyasında yer alan en küçük şirketlerin çok kısa zamanda ne kadar başarılı olabileceğinin belki de en iyi örneği haline geldi.

Kurucularını 18 ayda dolar milyarderi yaptı
Facebook, görsel Twitter olarak kabul edilen Instagram’ı bir milyar dolara satın aldı.
Facebook, bugüne kadar irili ufaklı birçok satın alım yapmıştı. Instagram, Facebook tarhinin en büyük satın alımı olurken, Zuckerberg, “Instagram’ın alınması bir dönüm noktası... Bir daha böyle bir satın alım yapmayı planlamıyoruz” dedi.
Zuckerberg, gelir elde edemeyen iki başarılı girşimciyi servetiyle memnun ederken, Facebook’un hızını yakalamakta zorlandığı mobil cihaz platformuna da İnstagtram ile tutunmuş oldu. İnternet araştırma şirketinin açıkladığı rakamlara göre ortalama bir kullanıcının ayda 7,5 saat vakit geçirdiği Facebook, sunduğu en temel hizmetlerden birini de Instagram ile güçlendirmiş oldu.

Instagram’ın tüm ekibi sadece 15 kişi. Yani milyar dolarlık çok büyük bir değeri sadece 15 kişi oluşturmuştu.
Instagram’ın kurucu SEO’su Kevin Systrom instagram’ın 30 milyondan fazla üzerinde kullanıcısı olduğu duyurmuştu. Android uygulaması ve Facebook’un satın almasından dolayı oluşan popülariteyi takiben kısa süre içinde 50-60 milyon kullanıcıya ulaşılacağı tahmin ediliyor.

Mark Zuckerberg, Kevin Systrom’a iş teklif etmiş!
Aslında Kevin Systrom ve  Mark Zuckerberg bir birlerini uzun zamandır tanıyorlardı. Hatta ZDNet’in haberine göre daha Kevin Systrom 2004 yılında öğrenciyken ve henüz Facebook’un fotoğraf paylaşım özelliği yokken Mark Zuckerberg Kevin Systrom’a Facebook’ta çalışması için bir teklifte bulunmuş. Kevin Systrom bu teklifi kabul etmemiş. Şirketin elde ettiği değer ve bilinirliğine baktığımızda bu kararında ne kadar haklı olduğunu görüyoruz.
Stanford Üniversitesi mezunu iki arkadaş tarafından bir iPhone uygulaması olarak hayata geçirilen Instagram, günümüzde yüz binlerce oyun ve uygulamanın yer aldığı mobil cihaz piyasasında öne çıkabilen çok az sayıdaki girişimden biri olmayı başardı. 
Instagram, kullanıcılarına iPhone ile çektikleri fotoğrafları biröçok efektle değiştirerek hemen paylaşma imkanı veriyor. Örneğin, çektiğiniz fotoğradı eski bir Polaroid görünümüne getirebiliyorsunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük İskender'in Son Üç Arzusu

Kaplumbağa İle Tavşan'ın Hikayesi!

Patron, Yönetici ve Lider Arasındaki Fark..