"Yanlış Bir Şey Yapmadık Ama Bir Şekilde Kaybettik"

1991 Yılında Dünyanın ilk Uluslararası mobil telefon görüşmesi onunla yapıldı. 2007’de sektörün % 64,9’unu elinde tutuyordu. Kendine özgü melodisi ve ‘Connecting People‘ sloganı ile yıllarca sektörün liderliğini yaptı. Ülkesi Finlandiya'nın Telekom endüstrisinin merkezi haline gelmesinde büyük payı olan Nokia, sektörde sürekli ilklere imza atarak çok hızlı yükseldi.


Ancak, Apple ve Google ile mücadelede başarısızlığa uğradı. Yükselişi gibi Nokia'nın çöküşü de çok hızlı oldu. 2013’te pazar payı yüzde 3’lere kadar düştü. 2000 yılında Nokia’nın bir hissesi 65 Euro iken, 2013’te 3 Euro’nun altına düştü. Batmamak için çok çırpındı fakat çareyi cep telefonu bölümünü satmakta buldu. 

Nokia'nın Microsoft tarafndan satın alınmasını duyurmak için düzenlenen basın toplantısında, Nokia CEO'su tarihe geçecek ve ders niteliğindeki şu cümle ile konuşmasını sonlandırdı: "yanlış birşey yapmadık ama bir şekilde kaybettik"



CEO doğru söylüyordu, Nokia, saygın bir şirketti ve işlerinde yanlış bir şey yapmadılar. Ancak, dünya çok hızlı değişti, rakipleri geleceği daha net gördü, yenilikçi teknolojilerle, çok hızlı piyasaya girdi ve daha güçlülerdi. Nokia ise, öğrenmeyi bıraktı, değişime gidemedi ve böylece daha büyük fırsatları kaybettiler. Sadece büyük para kazanma fırsatını kaçırmadı Nokia, aynı zamanda hayatta kalma şanslarını da kaybettiler.

Nokia hikayesinin mesajı: "Müşterinin taleplerini dinlemezseniz, kurumsal bir değişim sağlayamazsanız, yenilenmezseniz, düşünceleriniz, zihniniz, iş yapış modeliniz, müşteriye yaklaşımınız, bakış açınız zamana ayak uyduramıyorsa ve daha yenilikçi yaklaşımlar sunamıyorsanız yarıştan çıkarılırsınız. Elenmeniz kaçınılmazdır"


Sonuç olarak:
  1. Dün sahip olduğunuz avantajların yerini yarının trendleri alacaktır. Rakipleriniz doğru dalgayı yakaladıkları ve doğru adım attıkları sürece, siz yanlış birşey yapmak zorunda değilsiniz. Kaybedersiniz ve başarısız olabilirsiniz.
  2. Kendinizi değiştirmek ve geliştirmek için kendinize sürekli bir şans verin. Başkaları tarafından değiştirilmek zorunda kalmak, yarıştan çıkarılmak, piyasadan atılmak demektir.
  3. Öğrenmeyi ve gelişmeyi reddedenler, kesinlikle bir gün gereksiz hale gelecek ve endüstri ile alakası kalmayacaktır. Dersi de zor ve pahalı bir şekilde öğreneceklerdir.



Yazının bir kısmında istifade edinilen kaynak:
https://www.linkedin.com/pulse/nokia-ceo-ended-his-speech-saying-we-didnt-do-anything-rahul-gupta/?trackingId=apxIC%2BQzyF1F268b3bcBTQ%3D%3D



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük İskender'in Son Üç Arzusu

Kaplumbağa İle Tavşan'ın Hikayesi!

Patron, Yönetici ve Lider Arasındaki Fark..