'Alın Teri' mi? 'Akıl Teri' mi?

Geçenlerde katıldığım Dünya Telekomünikasyon Günü Kutlamalarında birçok ülkenin üst düzey telekomünikasyon yetkilisi konuştu. En dikkat çekici olanı T.C. Ulaştırma Bakanı Sn. Binali Yıldırım'ın konuşmasıydı.

Bakan Yıldırım, artık "Alın Teri" döneminin sona erdiği "Akıl Teri" dökenlerin piyasanın hakim gücü konumuna geldiklerini söyledi.
Bakan haksız sayılmaz, eğer 1 kilo kumunuz varsa, hiç işlemeden 0.07 sente satabilirsiniz. Aynı kumu cama dönüştürürseniz ortaya bir kıymet çıkar ve fiyatı 1 dolara yükselir..
Bu kumu aklınızı kullanıp, bilgi teknolojilerinin vazgeçilmezi bir Pentium Chip'ine dönüştürmeyi becerebilirseniz fiyatı 17 bin dolara fırlar.

Dünyadaki 'Akıl Teri' örneklerini istediğimiz kadar arttırabiliriz. eBay, YouTube, Amazon, Yahoo, Paypal, Twitter, FaceBook, Google, Apple ve Microsoft en bilinen örnekler.

Türkiye'den ise en köklü ve geleneksel şirketlerle Bilgi Teknolojileri işiyle uğraşan şirketleri karşılaştırmadan, yılların Türk Telekom'u ile Turkcell'i karşılaştıralım.. Türk Telekom'un piyasa değeri 12 Milyar USD, Akıl Teri ile katma değerli yüzlerce proje üreten ve satmayı becerebilen Turkcell'in piyasa değeri ise 17 Milyar USD..

"Akıl Teri" için özgür düşünce yapısına sahip olmak gerekiyor. Bu konuda, Rekabet Kurumu eski Başkanlarından, Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu'nun bir anektodu var.
Prof. Müftüoğlu, "akılteri" dökmenin yolunun nitelikli insan ve "özgür düşünce"den geçtiğini vurguluyor, "özgür düşünce"yi örnekle perçinliyor: "Yetişkinlere ve 15 yaşındaki gençlere ’Allah size bir göz daha lütfetse, nerenizde olsun istersiniz’ diye sormuşlar. Yetişkinler, ’Tepemde, başımın arkasında, kulağımın yanında’ gibi noktaları uygun görmüş. Gençler, ’İşaret parmağının ucunda olsa, her tarafa sokar, dilediğimiz yerleri görürüz’ yanıtı vermiş."

Yakın gelecek, 'Akıl Teri' ile geliştirdiği hizmet ve ürünleri satmayı becerebilen, Innovative faaliyetleri ile müşteriye daha iyi ve yenisini nasıl sunarımı düşünüp, koşulsuz müşteri memnuniyetini benimseyen 'Genç Düşünür'lerin olacak...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Büyük İskender'in Son Üç Arzusu

Kaplumbağa İle Tavşan'ın Hikayesi!

Patron, Yönetici ve Lider Arasındaki Fark..